Start arrow Kalender
in de Geest van Gebed
 
 
Main Menu
Start
Algemeen
Rozenkrans gebeden
De Bron van het Geluk
Gebeden bibliotheek
Noveen gebeden
Artikelen GvG
Bedevaart impressies
Kalender
Links
Classic Geest van Gebed
^
^
Wie is Online?
We hebben 3 gasten online

 
Maand weergave
Maand weergave
Lijst weergave
Lijst weergave
Week weergave
Week weergave
Dag weergave
Dag weergave
Categorie weergave
Categorie weergave
Zoeken
Zoeken

Event: 'Sint Ansegisus'

Heiligen Kalender
Feestdagen en patroondagen van Heiligen
Datum: Zaterdag, Juli 20, 2019 At 08:00
Tijdsduur: Hele dag
Herhaal event: Elk jaar
Contact informatie:
E-mail:

De heilige Ansegisus (ca. 770 - 20 juli 833 of 834) was een rooms-katholieke abt die een aantal wetboeken voor het Frankische rijk schreef. Deze golden lange tijd als de officiële wet van Frankrijk, Duitsland en Italië.
Ansegisus (de Latijnse vorm van de namen Anségise, Ansegis en Ansegisel) was van nobele afkomst en ging op 18-jarige leeftijd het klooster in. Koning Karel de Grote gaf hem de taak om hervormingen en verbouwingen door te voeren in drie verschillende kloosters (St. Sixtus nabij Reims, St. Memius in het bisdom Châlons-sur-Marne en de Abdij van Flay), wat hij met succes volbracht.
In 817 benoemde koning Lodewijk de Vrome hem tot hoofd van de Abdij van Luxeuil, waar hij ook met succes hervormingen doorvoerde. Zes jaar later, in 823, werd hij benoemd tot abt van de Abdij van Saint-Wandrille nabij Caudebec-en-Caux in Normandië, in die tijd de Abdij van Fontenelle genoemd. Hij bleef hoofd van de abdij tot zijn dood tien jaar later. Onder zijn leiding werd het klooster dat in 756 door brand was verwoest herbouwd en groeide het uit tot één van de belangrijkste centra van kennis in die tijd.
In 827 volbracht Ansegisus zijn grootste werk, de Capitularia regum Francorum, een verzameling wetten die door Karel de Grote en Lodewijk de Vrome waren uitgevaardigd. Deze zogenaamde capitularia verzamelde hij in vier boeken. De eerste twee boeken bevatten religieuze wetten en de laatste twee wetten betreffende wereldlijke zaken. De boeken werden goedgekeurd door de kerk in Frankrijk, Duitsland en Italië en golden daar lange tijd als officiële wetgeving.
Ansegisus werd door Lodewijk de Vrome regelmatig als diplomaat afgevaardigd naar andere landen.
Hij stierf in 833 of 834 en ligt begraven in de Abdij van Saint-Wandrille. Zijn feestdag als heilige wordt gevierd op zijn sterfdag, 20 juli.


Doorzoek de kalender

Mogelijk gemaakt door ExtCalendar 2


© 2019 in de Geest van Gebed
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.