Start arrow Kalender
in de Geest van Gebed
 
 
Main Menu
Start
Algemeen
Rozenkrans gebeden
De Bron van het Geluk
Gebeden bibliotheek
Noveen gebeden
Artikelen GvG
Bedevaart impressies
Kalender
Links
Classic Geest van Gebed
^
^
Wie is Online?
We hebben 3 gasten online

 
Maand weergave
Maand weergave
Lijst weergave
Lijst weergave
Week weergave
Week weergave
Dag weergave
Dag weergave
Categorie weergave
Categorie weergave
Zoeken
Zoeken

Event: 'Frederik Van Utrecht'

Heiligen Kalender
Feestdagen en patroondagen van Heiligen
Datum: Donderdag, Juli 18, 2019 At 08:00
Tijdsduur: Hele dag
Herhaal event: Elk jaar
Contact informatie:
E-mail:

Frederik I was bisschop van Utrecht tussen 815/816 en 834/838, en is een heilige van de Rooms-Katholieke Kerk.
Frederik werd rond 780 geboren in Friesland en zou een kleinzoon zijn van de Friese koning Radboud. Volgens de kerk is hij gestorven op 18 juli 838, andere bronnen geven jaartallen tussen 834 en 838. Zeker is in ieder geval dat hij is vermoord.
Al op jonge leeftijd kreeg hij onderwijs bij de geestelijken in Utrecht, waaronder bisschop Ricfried. Na afronding van zijn studies werd hij door de bisschop tot priester gewijd en werd belast met de kerstening van de heidenen, voornamelijk in de noordelijke gebieden van het bisdom, maar ook in gebieden die erbuiten vielen. Zo preekte hij bijvoorbeeld op Walcheren en met Sint-Odulfus in Stavoren en omstreken.
Na de dood van Ricfried in 815/816 werd Frederik tot bisschop van Utrecht gekozen. Hij werd bekend om zijn vroomheid en eruditie. Hij onderhield een correspondentie met Hrabanus Maurus en op het concilie van Mainz in 829 werd hij geroemd om zijn kennis en inzicht. Aan hem wordt de hagiografie Vita S. Bonifacii toegeschreven.
Er is onduidelijkheid over hoe Frederik aan zijn einde is gekomen. Vast staat dat hij werd vermoord, maar door wie en waarom is onduidelijk. De legende wil dat hij na het opdragen van de mis op 18 juli 838 door twee mannen werd neergestoken. Volgens 11e en 12e eeuwse schrijvers als bisschop Odbert van Luik (Passio Friderici) en Willem van Malmesbury, waren de moordenaars ingehuurd door keizerin Judith, vanwege Frederiks regelmatige kritiek op haar losbandige levenswandel. Latere schrijvers als Cesare Baronio en Jean Mabillon menen echter dat het bewoners van Walcheren waren (of door hen gestuurd), waar ze niets moesten hebben van de kerstening, en toentertijd vijandig stonden tegenover het christendom.
Dit laatste lijkt het meest aannemelijk. Er zijn geen bronnen van schrijvers uit de tijd waaruit blijkt dat de keizerin onkuis of onzedelijk leefde, noch dat Frederik die aantijging gemaakt zou hebben. Bovendien stond Walcheren nogal vijandig tegenover de zendelingen uit Utrecht.
Kort na zijn dood werd rederik heilig verklaard. Zijn feestdag is 18 juli en hij is beschermheilige tegen doofheid. Hij werd begraven in de Sint-Salvatorkerk in Utrecht.


Doorzoek de kalender

Mogelijk gemaakt door ExtCalendar 2


© 2019 in de Geest van Gebed
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.