Start arrow Kalender
in de Geest van Gebed
 
 
Main Menu
Start
Algemeen
Rozenkrans gebeden
De Bron van het Geluk
Gebeden bibliotheek
Noveen gebeden
Artikelen GvG
Bedevaart impressies
Kalender
Links
Classic Geest van Gebed
^
^
Wie is Online?
We hebben 4 gasten online

 
Maand weergave
Maand weergave
Lijst weergave
Lijst weergave
Week weergave
Week weergave
Dag weergave
Dag weergave
Categorie weergave
Categorie weergave
Zoeken
Zoeken

Event: 'Basilius Velytsjkovskyj'

Heiligen Kalender
Feestdagen en patroondagen van Heiligen
Datum: Zondag, Juni 30, 2019 At 08:00
Tijdsduur: Hele dag
Herhaal event: Elk jaar
Contact informatie:
E-mail:

De Zalige Basilius Velyckovsky, eig. Vasyl Vsevolod Velyckovskyj, (Stanislaviv, 1 juni 1903 - Winnipeg, 30 juni 1973) was een Oekraïens bisschop.

De familie Velickovsky was een der meest opmerkelijke families in de geschiedenis van Oekraïene. Zij stamde af van Kochubey, die in de tijd van Hetman I van Mazeppa leefde. De Velickovsky-clan leefde in Poltava, het grootste cultureel van Oekraïene, na Kiev. De familie Velickovsky bracht verscheidene bekende kerkelijke en wereldlijke leiders voort. Alhoewel overtuigd orthodox, is het opmerkelijk dat sommige leden van de familie Grieks-katholiek werden, zo ook de familie van Vasyl. Vasyl Velyckovsky werd als overuigd patriot op zijn 15de soldaat in het Oekraïens-Galicisch leger om tijdens de eerste wereldoorlog te strijden voor de onafhankelijkheid van zijn vaderland. In 1920 startte hij zijn studies theologie aan het seminarie van L'viv, in 1924 werd hij tot diaken gewijd en trad hij in in het noviciaat der redemptoristen. In 1925 werd hij tot priester gewijd en werd kort daarop naar Stanislaviv gestuurd, om daar samen met een aantal medebroeders aan missiewerk te doen.
In 1928 kwam Pater Velyckovskyj in het redemptoristenklooster van Kovel terecht en begon hij met missiewerk onder de Galicische bevolking, die van de Grieks-katholieke naar de Russisch-orthodoxe kerk waren overgegaan, en onder de plaatselijke bevolking van Wolynië, Polissië en Wit-Rusland en richtte meerdere kerken op. In 1935 keerde hij terug naar het klooster in Stanislaviv om daar overste te worden.

Na de bezetting van het westen van de Oekraïene door de Russische troepen in 1939 werd de vervolging van de Grieks-katholieke Kerk stopgezet. Velyckovskyj organiseerde in 1940 zelfs een processie in Stanislaviv, waaraan ongeveer 20.000 gelovigen deelnamen. In 1941 ging hij naar Kamjanets-Poldisky, om missiewerk te doen bij de orthodoxe Oekraïeners. De Duitsers hadden kort voordien de stad bezet en Vasyl werd snel door de Duitsers verdacht van samenwerking met de Oekraïense verzetsbewegingen en diende de stad te verlaten.

Hij ging vervolgens naar Ternopil en werd rector van de Dormitio-kloosterkerk. Nadat in 1945 de Sovjettroepen Galicië heroverd hadden, werd hij, zoals de andere vertegenwoordigers van de Grieks-katholieke Kerk, in de nacht van 10 op 11 april aangehouden en in de gevangenis geworpen. Tijdens de verhoren werd hem de vrijdheid beloofd indien hij zou toetreden tot de Russisch-Orthodoxe Kerk. Later werd hij naar Kiev gebracht en wegens anti-communistische opmerkingen ter dood veroordeeld. Zijn doodstraf werd na drie maanden dodencel omgezet in een gevangenisstraf van 10 jaar. Hij werkte 8 jaar als mijnwerker in Vorkuta in Siberië boven de poolcirkel, waarbij hij de laatste drie maand doorbracht in het hospitaal van de gevangenis. In 1955 werd hij eindelijk vrijgelaten.

In L'viv kon pater Velyckovskyj echter geen kerk of kapel meer vinden om actief te zijn. In een woning bouwde hij van kartonnen dozen een altaar en kwamen de gelovigen per groepje van 5 of 6 mensen. Hij had geen schrik om dagelijks de liturgie te vieren. In 1959 werd hij benoemd tot bisschop van de zwijgende Kerk; de bisschopswijding vond pas 4 jaar later plaats. Hij voerde anti-communistische propaganda onder de bevolking en schreef aan boek, waarin hij uiteenzette waarom atheïsten geen goede mensen konden zijn. In 1969 werd hij opnieuw opgepakt en, ditmaal voor 3 jaar, opgesloten in de gevangenis van Kommunarsk in het Donetsbekken.

Na zijn vrijlating durfde bisschop Velyckovskyj niet meer naar L'viv terugkeren, en werd hij voor herstelrust naar Joegoslavië gestuurd. Hij bezocht zijn zuster in Zagreb en ging naar Rome, waar hij een privé audiëntie met paus Paulus VI had. Nadien reisde hij naar Canada, waar hij in 1973 stierf. Vermoed wordt dat hij kort voor zijn vrijlating behandeld werd met een gif dat hem fataal zou worden.


Doorzoek de kalender

Mogelijk gemaakt door ExtCalendar 2


© 2019 in de Geest van Gebed
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.