Start arrow Kalender
in de Geest van Gebed
 
 
Main Menu
Start
Algemeen
Rozenkrans gebeden
De Bron van het Geluk
Gebeden bibliotheek
Noveen gebeden
Artikelen GvG
Bedevaart impressies
Kalender
Links
Classic Geest van Gebed
^
^
Wie is Online?
We hebben 2 gasten online

 
Maand weergave
Maand weergave
Lijst weergave
Lijst weergave
Week weergave
Week weergave
Dag weergave
Dag weergave
Categorie weergave
Categorie weergave
Zoeken
Zoeken

Event: 'Domitianus Van Hoei'

Heiligen Kalender
Feestdagen en patroondagen van Heiligen
Datum: Dinsdag, Mei 07, 2019 At 08:00
Tijdsduur: Hele dag
Herhaal event: Elk jaar
Contact informatie:
E-mail:

De heilige Domitianus (volgens de overlevering gestorven op 7 mei 560) was bisschop van Tongeren en bestreed de ketterij en het heidendom op de Synode van Orléans in 549. Hij werkte in de Maasvallei om het heidendom uit te roeien en bouwde diverse kerken en bedehuizen in die streek. Zo bouwde hij een kerk boven het graf van de H. Servatius in Maastricht. Over zijn leven bestaan wonderbaarlijke verhalen; zo zou hij een draak verdelgd hebben die met zijn adem de bronnen van Hoei vergiftigde. Zijn relikwieën bevinden zich in Hoei.
Hij wordt aangeroepen tegen koorts.

Hij volgde als 20e bisschop van Maastricht Sint Eucherius op. De middeleeuwse kroniekschrijver Heriger schreef een levensbeschrijving van hem ter gelegenheid van de overbrenging van zijn relieken op 8 juli 1173, dus ruim zeshonderd jaar na zijn dood! Veel van wat hij vertelt, moeten we dan ook opvatten als legende. Van enkele feiten zijn we echter zeker. Twee keer namelijk zette hij zijn naam onder het slotdocument van een bisschoppenvergadering. De laatste keer was dat op het concilie van Orléans in 549. Daar ondertekende hij met 'Domitianus episcopus ecclesiae Tungrinsis subscripsi' ("Ik, Domitianus, bisschop van de Tongerse kerk heb hier ondertekend"). Vijftien jaar eerder had hij het concilie van Auvergne bijgewoond. Daar tekende hij met 'Domicianus in Christi nomine episcopus ecclesiae Tungrorum, quod est Trajecto, subscripsi' (= "Ik, Domitianus, in Christus' naam bisschop van de kerk der Tongeraars, d.w.z. te Maastricht, onderteken hier").

Wat betekent die verduidelijking 'dat wil zeggen te Maastricht'? Zijn biograaf Heriger wist te vertellen, dat Domitianus uit afkeer van de verwoeste stad Tongeren naar Maastricht verhuisde. Dat gaf hem bovendien de gelegenheid om herhaaldelijk op het graf van Servatius te bidden. Daar stond een kapelletje, dat echter zo bouwvallig was, dat het herhaaldelijk instortte of omwaaide. Pas onder Domitianus' opvolger, Monulfus, zou daar een waardige kerk verrijzen.
Bron: heiligen-3s


Doorzoek de kalender

Mogelijk gemaakt door ExtCalendar 2


© 2019 in de Geest van Gebed
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.