Start arrow Artikelen GvG arrow Verschijningsplaatsen en Bedevaartsoorden Maria arrow 1871 Pontmain, Maria 'Moeder van Hoop'
in de Geest van Gebed
 
 
Main Menu
Start
Algemeen
Rozenkrans gebeden
De Bron van het Geluk
Gebeden bibliotheek
Noveen gebeden
Artikelen GvG
Bedevaart impressies
Kalender
Links
Classic Geest van Gebed
^
^
Wie is Online?
We hebben 2 gasten online
1871 Pontmain, Maria 'Moeder van Hoop' PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Johfrael   
Tuesday 26 May 2009

Pontmain: Maria 'Moeder van Hoop'

Mariaverschijning op 17 januari 1871
In Pontmain, Frankrijk

Aan Eugene en Joseph Barbedette, Francoise Richer en Jeanne Marie LeBosse

Geschiedenis

Pontmain 17 januari 1871 in het Franse Departement Mayenne regio Pays de la Loire. Frankrijk is dan betrokken in de Pruisische oorlog met Duitsland. Duitse troepen zijn bij Laval, nabij Pontmain.
De broertjes Eugene (12) en Joseph Barbedette (10) zijn hun vader César aan het helpen in de schuur van de ouderlijke boerderij. Het is avond en het is al donker als Eugene eventjes naar buiten gaat, om te zien hoe laat het is op de kerkklok. Het schijnt halfzes te zijn. Hij kijkt ook even naar de sterrenhemel en bemerkt dat een heel stuk vrij is van sterren. Plots ziet hij boven het dak van het huis van Guidecoq een verschijning van een prachtige vrouwe oftewel 'une grande belle dame' die teder naar hem glimlacht. Ze is omringd door een drietal sterren. Hij roept z’n broer en vader die onmiddellijk naar buiten komen. Vader ziet echter niets behalve de drie sterren, maar Joseph ziet meteen wat Eugene bedoeld. De buurman komt ook kijken maar ziet niets.
De Dame is gekleed in een lang blauw gewaad welke bezaaid is met sterren, ze draagt ook een zwarte sluier en daarop een kroon van goud met rode bies. Ook draagt ze blauw schoeisel en heeft ze de handen iets zijwaarts gespreid. Hun moeder, Victoire, komt naar buiten maar ziet ook niets. Toch gelooft ze haar kinderen en denkt dat het de Heilige Maagd is. Ze knielen op de grond en bidden vijf Onze Vaders en Vijf Weesgegroet-gebeden.
De verschijning blijft tot negen uur stilzwijgend naar de jongens glimlachen, op dat moment zijn ook andere dorpelingen waaronder pastoor Michel Guérin
op de verschijningsplaats aangekomen. De negenjarige Jeanne-Marie Lebosse en haar elf jaar oude nichtje Francoise Richer zien de verschijning ook maar de andere volwassen parochianen kunnen niets ontwaren. Op het moment dat de pastoor arriveert verschijnt er een rood kruisje links boven op de jurk ter hoogte van haar hart en er werd een mandala, een ovalen krans, om de Vrouwe heen zichtbaar.Er zijn vier kaarsjes aan de binnenzijde bevestigd. Pastoor Guérin begint met de parochianen de Rozenkrans te bidden. Men kon aan het gezicht van de Vrouwe zien hoeveel ze dat waardeerde. Onder Haar voeten ontrolt zich een verlichte banderol. Op dat ogenblik wordt de verschijning groter en het aantal sterren lijkt toe te nemen. Bij het zingen van het Magnificat, verschijnen er letters op de banderol en roepen de kinderen de woorden letter-voor-letter die worden gevormd in de lucht: ‘Mais priez, mes enfants’ (‘Bidt toch, mijn kinderen’). Daarop draagt de priester de aanwezigen op om de litanie van de Heilige Maagd te bidden en te vragen om haar wil bekend te maken. Nu verschijnen op dezelfde wijze de letters met de woorden: ‘God zal u spoedig verhoren.’  De aanwezigen blijven bidden en zingen, waaronder het Inviolata en Salve Regina. De kinderen ontwaren de tekst 'Mon fils se laisse toucher'  hoog in de lucht oftewel: ‘Mijn Zoon staat voor u open’. Men bidt nog een zesde gebed ‘Moeder van de Hoop’ een plaatselijk gebed dat gezongen wordt met overtuiging: ‘Moeder van Hoop, deze naam zo lief-lijk, bescherm ons Frankrijk. Bidt, bidt voor ons’. Hierop wordt de glimlach van de Heilige Maagd nog stralender. Ze heft haar armen op en wijst even op het kleine rode kruisje, dat ze op haar hart draagt. Men bidt het zevende gebed ‘Mijn zoete Jezus’ en op dat moment als men met het ‘Parce Domine’ begint waarop aan de berouwvolle harten vergiffenis wordt geschonken, komt er een intens droeve uitdrukking op het gelaat van Maria. De kinderen zien een groot rood kruis en Jezus, naast de Maagd. Ze zien Onze Lieve Vrouw de crucifix in haar hand nemen en het aanbieden aan hen. Bovenop het kruisbeeld is een kleine witte balk, waarop met letters van bloed: ‘Jezus Christus’.

De droefheid strekt zich ook uit over de aanwezigen, een ster schijnt zich los te maken van het firmanent en begint de vier kaarsjes aan te steken, welke zich rondom de Heilige Maagd bevinden. Ze kijkt naar het Kruisbeeld en de pastoor zet het ‘Avé Maris Stella’ (‘Wees gegroet, sterre der zee’) in met de menigte, daarop verdwijnt het bloedige kruisbeeld en neemt Maria weer de houding aan zoals in het begin. De Vrouwe spreid haar armen en de glimlach kwam terug. Op hetzelfde moment zag je twee kleine, witte kruisjes ontstaan op haar schouders. De pastoor nodigt de mensen uit om het avondgebed te bidden. Langzaam trekt een witte sluier op en verdwijnt ook de verschijning van de Heilige Maagd.

De Duitse troepen rondom Pontmain trekken zich 20 km terug. 20 Januari volgt de definiteve terugtrekking. Op 28 januari 1871 wordt de vrede getekend.

Kerkelijke goedkeuring
De lokale bisschop, mgr. Wicart van het bisdom Lacal, heeft de verschijningen in Pontmain in het westen van Frankrijk erkend als bovennatuurlijk en authentiek. Dit gebeurde op 2 februari 1872.
Vervolgens zou de Heilige stoel deze verschijningen ook volledig te hebben goedgekeurd op februari 1875.

Bijbehorende links:
Officiële stie: http://www.sanctuaire-pontmain.com/en/index.html (english)
http://www.isidorusweb.nl/asp/default.asp?t=show&id=1481
http://www.marypages.com/Pontmain.htm
http://www.bedevaartweb.com/pontmain.htm
http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/01/17/01-17-1871-MARIA-Pontmain.php
http://nl.wikipedia.org/wiki/Maria_Moeder_van_Hoop_te_Pontmain

 
Copyright (C)  2009 GvG Johfrael.
Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the GNU Free Documentation License, Version 1.3 or any later version published by the Free Software Foundation; with no Invariant Sections, no Front-Cover Texts, and no Back-Cover Texts.
A copy of the license is included in the section entitled "GNU Free Documentation License".
Copyright (c) 2009 GvG Johfrael.
Toestemming wordt verleend tot het kopiëren, verspreiden en/of wijzigen van dit document onder de bepalingen an de GNU Vrije Documentatie Licentie, versie 1.3 of iedere latere versie uitgegeven door de Free Software Foundation; zonder Invariante Secties, zonder Omslagteksten voor de Voorkant en zonder Omslagteksten voor de Achterkant.
Een kopie van de licentie is opgenomen in de sectie getiteld “GNU Vrije Documentatie Licentie”.

Laatst bijgewerkt op ( Thursday 28 May 2009 )
 
< Vorige   Volgende >

© 2019 in de Geest van Gebed
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.