Start arrow Artikelen GvG arrow Verschijningsplaatsen en Bedevaartsoorden Maria arrow 1858 Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes
in de Geest van Gebed
 
 
Main Menu
Start
Algemeen
Rozenkrans gebeden
De Bron van het Geluk
Gebeden bibliotheek
Noveen gebeden
Artikelen GvG
Bedevaart impressies
Kalender
Links
Classic Geest van Gebed
^
^
Wie is Online?
We hebben 2 gasten online
1858 Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Johfrael   
Tuesday 12 May 2009
Artikel index
1858 Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes
Pagina 2
Pagina 3

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Verschijning van de Onbevlekte Ontvangenis op 11 februari 1858
Frankrijk te Lourdes in de Grot van Massabielle
Aan
Bernadette Soubirous
Officiële site: http://www.lourdes-france.org/index.php?contexte=nl&id=1004

Zie ook: Bedevaartimpressies, Lourdes Frankrijk

Geschiedenis

Lourdes (Lorda in Occitaans) is een klein stadje in het departement Hautes-Pyrénées toen met ongeveer 4.000 inwoners, aan de voet van de Franse Pyreneën, het grensgebergte tussen Zuid Frankrijk en Spanje in de Bigorre-streek, op de rechteroever van de Gave en beschermd door zijn oud kasteel. Marie-Bernarde Soubirous werd op 7 januari 1844 te Lourdes geboren en Bernadette genoemd. Ze was de oudste dochter van François en Louise Soubirous. Na haar komen er nog zes, waarvan er drie al jong zullen sterven. Ze woonde met haar ouders in de molen van Boly, het erfstuk van moeder Louise Soubirous Casterot. Tijdens een cholera-epidemie werd ook Bernadette ziek. Ze ontsnapte maar net aan de dood en hield er astma aan over, later bleek ze ook aan tuberculose te lijden. Door haar zwakke gezondheid en de armoede thuis kon ze niet vaak naar school. De mensen vonden Bernadette een vriendelijk en behulpzaam meisje. Ze was altijd goedgehumeurd en klaagde nooit.
François de vader van Bernadette bleek niet in staat de molen te kunnen behouden. Een dieptepunt in de economie maakte dat men uit de molen weg moest. De regering gaf namelijk gratis meel weg, waardoor veel molenaars zonder werk raakten. Een neef bood hen daarop onderkomen aan in een afgekeurde gevangenis, het ‘Cachot’ in de Rue des Petits Fossés, de voormalige gevangeniscel die zelfs voor de boosdoeners te slecht bevonden werd. François wordt dagloner. Zijn werk wordt slecht betaald, hij kan er zijn gezin niet mee onderhouden. Louise tracht ook wat mee te verdienen door uit werken te gaan terwijl haar oudste dochter Bernadette op de kleinere kinderen past. Het blijft niet alleen bij ellende, er komt ook de schande bij. In de nacht van 26 maart 1857 worden twee zakken meel gestolen en al vlug wordt Soubirous verdacht: 'Hij zit in de misère, hij zou het wel geweest kunnen zijn', meent de bakker. François Soubirous wordt gearresteerd, maar na acht dagen wordt hij weer vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs, helaas kan hij nu nog minder gemakkelijk werk vinden en zo komt de grootste armoede in het gezin Soubirous.
In datzelfde jaar komt Marie Laguës-Aravant (een vriendin van Louise en Bernadette's voedster), met het voorstel om de kleine astma lijdster mee te nemen naar de hofstede in Bartrès. Daar zal zij een gezonder leven kunnen leiden dan in de vochtige donkere woonstede te Lourdes en iets kunnen bijverdienen. De ouders stemmen erin toe, het is een mondje minder te voeden. Er is veel werk op de hoeve, het leven is er hard en Bernadette, die de catechismuslessen tot voorbereiding van haar eerste communie dient te volgen, krijgt hiertoe zelden de gelegenheid. Zij wordt met de schapen naar de weide gestuurd van 's morgens vroeg tot de avond.
Marie Laguës probeert zelf de kleine wat catechismusles te geven, maar het vlot niet en dikwijls leeft het kind met haar schapen alleen in de natuur. Bernadette is vroom, zij heeft steeds haar rozenkrans bij zich en bidt. Zij kent géén andere gebeden. In december sterft het jongste kind op de hoeve. Het leven daar wordt ondraaglijk voor Bernadette en ze verlangt naar huis. Rond Kerstmis kan ze het niet meer uithouden, ze vraagt om terug naar huis te mogen keren, ook om naar school te gaan en haar eerste communie te kunnen doen. Rond 20 januari 1858 keert ze terug naar het gezin van haar ouders in het armzalige onderkomen ze is dan 14 jaar oud.
In deze fase van haar leven gebeurd er iets wat alles zal veranderen, zowel voor haar, haar familie als voor het dorpje Lourdes.

(zie op de volgende pagina de verschijningen)Laatst bijgewerkt op ( Thursday 28 May 2009 )
 
< Vorige   Volgende >

© 2019 in de Geest van Gebed
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.