Start arrow Artikelen GvG arrow Verschijningsplaatsen en Bedevaartsoorden Maria arrow 1531 Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe
in de Geest van Gebed
 
 
Main Menu
Start
Algemeen
Rozenkrans gebeden
De Bron van het Geluk
Gebeden bibliotheek
Noveen gebeden
Artikelen GvG
Bedevaart impressies
Kalender
Links
Classic Geest van Gebed
^
^
Wie is Online?
We hebben 1 gast online
1531 Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Johfrael   
Friday 08 May 2009

Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe

Mariaverschijning op 9 december 1531

Aan Juan Diego Cuauhtlatoatzin

Officiële site: http://www.virgendeguadalupe.org.mx/

 

Geschiedenis

Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe zou als Mariaverschijning op 9 december 1531 door de heilige Juan Diego Cuauhtlatoatzin aanschouwd zijn. Juan Diego was een bekeerde Azteek. Maria zou hem in het Nahuatl verteld hebben om een kerk te bouwen op de plaats waar ze tot hem sprak (op de berg Tepeyacac, in het huidige district Gustavo A. Madero). De bisschop van Mexico geloofde Juan Diego niet, en zei hem dat Maria eerst maar eens een wonder moest laten zien. Juan Diego vond toen, in de winter, rozen op de berg Tepeyacac. Hij plukte de rozen en droeg ze in zijn mantel naar het paleis van de bisschop. Toen hij daar zijn mantel opende was een afbeelding van Maria te zien. De mantel, die bekend staat als de "tilma", wordt bewaard in de Basiliek van Guadalupe in Mexico-stad.

In de loop der eeuwen is de Maagd van Guadalupe uitgegroeid tot een nationaal symbool. In 1737 werd ze patroonheilige van Mexico-stad en in 1895 van het land. Sinds 1945 is ze zelfs beschermvrouwe van heel Latijns-Amerika. Gedurende de geschiedenis van Mexico is ze het symbool geweest voor onafhankelijkheidsstrijders en voorvechters van meer rechten voor de oorspronkelijke bevolking - Juan Diego was immers indiaan. Onder anderen Miguel Hidalgo droeg Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe op zijn banier, maar zelfs de hedendaagse socialistische Zapatistas gebruiken haar als symbool. Hetzelfde geldt voor de aanhangers van de linkse bevrijdingstheologie.

De heiligverklaring van Juan Diego vond plaats in 2002. Veel Mexicaanse katholieken waren erg blij met de eerste canonisatie van een indiaan.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Onze-Lieve-Vrouw_van_Guadalupe

Na de verschijning in Guadalupe bekeerden negen miljoen indianen zich tot het christelijk geloof binnen tien jaar. De naam 'Guadalupe' kan afkomstig zijn van het Azteekse 'quatlasupe' ofwel 'Zij die de slang vertrapt'. Dit herinnert aan Genesis 3:15, dat ook is afgebeeld op de tilma.

Bron: http://www.isidorusweb.nl/

Andere links:

http://www.marypages.eu/Guadelupe.htm

http://www.bedevaartweb.com/guadaloupe.htm

 

Laatst bijgewerkt op ( Thursday 28 May 2009 )
 
< Vorige   Volgende >

© 2019 in de Geest van Gebed
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.